Sernik na zimno to wspaniały pomysł na deser w ciepłe, wakacyjne popołudnie. Jest sycący, pełen smaku i świetnie komponuje się zarówno z espresso, jak i wszelkimi kawami na zimno.
Spód:
- 250 g kakaowych ciastek,
- 50 g masła,
- 1 łyżka śmietany.
Masa serowa:
- 400 g półtłustego białego sera,
- 250 ml jogurtu greckiego,
- 150 g cukru pudru,
- 400 g wiśni (wydrylowanych i przekrojonych na pół),
- 15 g żelatyny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej,
- 50 ml wody (do rozpuszczenia żelatyny).
Wykonanie:
Ciasteczka rozdrobnij na proszek w malakserze, wymieszaj z roztopionym masłem oraz łyżką śmietany. Wyłóż nimi spód foremki i dokładnie ugnieć.
Przygotuj masę. Żelatynę w proszku zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i lekko przestudź. W dużej misce umieść wiśnie, dodaj sok z cytryny, jogurt oraz cukier. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką owocową masę. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę wiśniowej masy, dokładnie rozprowadź. Dodaj kolejne 2 łyżki i znowu wymieszaj (sprawdź, czy nie ma grudek). Tak zaprawioną żelatynę dodaj do reszty masy i zmiksuj do połączenia składników. Do osobnego naczynia schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij na sztywno. Dodaj ją do wiśniowej masy i delikatnie wymieszaj.
Następnie wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc. Udekoruj świeżymi owocami 😉