shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Wegańskie Café Brasil z kokosem

Kawa z mleczkiem też może być wegańska! Dzięki dużej dostępności napojów roślinnych do przyrządzenia mlecznej kawy możesz wykorzystać łatwo dostępny zamiennik mleka. W tym przepisie główne skrzypce gra kokos, dlatego sięgnij po ulubiony napój kokosowy.

Jako że jest to kawa z kokosem, a nie kokos z kawą, nasza propozycja do przyrządzenia tego naparu to wysokiej jakości kawa arabica. W tym przepisie niezastąpiony będzie napar z kawy WOSEBA Café Brasil, której rodzimym krajem jest Brazylia. To kawa dojrzewająca na wyżynnych plantacjach Brazylii. Wyróżnia się głębokim aromatem, łagodnym smakiem, niską kwasowością i nutą słodyczy, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza tego wyjątkowego naparu.

Jeśli Ty też uważasz, że kawa i kokos to doskonałe połączenie, sprawdź również nasz kultowy przepis na kawę z likierem kokosowym. Miłośnikom kawowych słodkości bez dodatku krowiego mleka polecamy też przepis na wegański mus czekoladowo-kawowy na bazie wody z puszki po ciecierzycy. Brzmi interesująco? A jak smakuje!

Składniki:

  • 50 ml naparu z kawy WOSEBA Café Brasil, przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym (espresso lungo, ok. 8 g kawy na 50 ml wody),
  • 100 ml napoju kokosowego,
  • 1 łyżeczka uprażonych wiórków kokosowych,
  • 5 ml syropu kokosowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Na dno filiżanki wlej syrop kokosowy.
Spień podgrzany napój kokosowy wlej go do filiżanki.
Delikatnie dodaj napar kawowy.
Kokosową pierzynkę udekoruj wiórkami kokosowymi, uprażonymi na suchej patelni.