Potrzebujesz pomysłu na szybkie ciasto dla gości? Lubisz proste receptury i sprawdzone smaki? Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na błyskawiczną tartę na cieście francuskim, którą przygotujesz w 3 kwadranse.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 400 g owoców (świeże lub w syropie),
- 200 g masy marcepanowej,
- Do dekoracji: płatki migdałowe.
Wykonanie:
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Ciastem francuskim wyłóż spód tortownicy oraz boki do wysokości 2 cm. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj masę marcepanową i rozłóż ją na cieście. Następnie owoce pokrój na plasterki i wyłóż nimi wierzch tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Po wyciągnięciu z pieca, udekoruj płatkami migdałów. Serwuj z ulubionymi lodami waniliowymi! Pycha!