Kakaowy smak, pyszne owoce i delikatny kawowy krem na górze sprawią, że wszyscy wielbiciele słodkich babeczek będą wniebowzięci. Przygotujcie od razu dwie blaszki – wiśniowe muffiny z kremem będą piękną ozdobą stołu.
Składniki (12 sztuk):
- 4 łyżki kakao,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 150 g brązowego cukru,
- 380 ml mleka,
- 2 jajka,
- 150 g rozpuszczonego masła,
- 350 g drylowanych wiśni.
Krem kawowy:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np. Woseba Arabica,
- kilka łyżek gorącej wody (do rozpuszczenia kawy),
- 250 g serka mascarpone,
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku).
Wykonanie:
Rozpuść masło w rondelku i wystudź. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 210°C. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao, kardamon oraz cukier. Połącz dokładnie składniki i zrób w środku wgłębienie. Wlej mleko, jajka, rozpuszczone masło oraz wrzuć połowę wiśni. Wymieszaj do połączenia składników.
Papilotki wypełnij ciastem do ok. ¾ wysokości, wciśnij w każdą babeczkę 2-3 wiśnie i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Upieczone babeczki zostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj kawowy krem. Kawę rozpuść w 2-3 łyżkach gorącej wody i wystudź. Następnie ubij mascarpone z cukrem, dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj. Gotowy krem włóż do rękawa cukierniczego, udekoruj nim wiśniowe babeczki.