Malinowo-kawowy shake z syropem klonowym
Kremowy, słodki, mleczny – taki powinien być idealny shake! To zarazem napój i deser, dlatego świetnie sprawdza się o każdej porze dnia, dodając energii, a przy tym zapewniając ogromną dawkę przyjemności. Naszą pierwszą propozycją jest malinowo-kawowy shake z mlekiem migdałowym oraz syropem klonowym. To opcja dla prawdziwych pasjonatów połączenia kawy i owoców, którzy na co dzień chętnie sięgają po ziarna pochodzące z Ameryki Południowej.
Składniki:
- porcja espresso Woseba Café Brasil (z plantacji Ameryki Południowej)
- ½ banana (opcjonalnie dla zagęszczenia),
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- garść malin,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- Opcjonalnie: ½ szklanki kostek lodu.
Przygotowanie
W kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym zaparz intensywny napar z kawy, pozostaw do wystudzenia. Obierz i pokrój banana. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj w stylowym słoiku z uchwytem, małej butelce ze słomką lub wysokiej szklance.
Kawa z owocowym posmakiem lata
Shake kawowy to napój, który można w pełni dopasować do własnych preferencji, stawiając na ulubione smaki i połączenia. Do jego przygotowania potrzebujemy mleka krowiego lub roślinnego, kostek lodu, kawy oraz blendera. Pozostałe składniki różnią się w zależności od przepisu, z jakiego korzystamy. Jeśli nie znasz smaku kawy w połączeniu z egzotycznymi owocami, natychmiast nadrób zaległości. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Lody z kawą dla ochłody
Mrożone koktajle z kawą Woseba w roli głównej bez problemu przygotujesz we własnym domu. Koktajle kawowe najlepiej smakują z intensywnym espresso, lecz możesz również wykorzystać kawę rozpuszczalną. Energetyczny shake kawowy idealnie sprawdzi się jako deser, zapewniając orzeźwienie, pobudzenie i mnóstwo przyjemności!
Shake kawowy z lodami waniliowymi
Mleczny shake doskonale komponuje się z innymi mlecznymi składnikami, takimi jak na przykład lody. Jeśli szukasz idealnego deseru na lato, shake kawowy z lodami może stać się Twoim ulubieńcem! Do kawy idealnie pasują lody śmietankowe i waniliowe, lecz możesz także postawić na inny smak, na przykład czekoladowy. Lody są słodkie, dlatego nie trzeba dodatkowo słodzić shake’a. Jeśli jednak po przygotowaniu okaże się, że Twój shake kawowy z lodami wymaga dosłodzenia, możesz dodać więcej lodów lub wykorzystać syrop z agawy albo słodki syrop do kawy (najlepiej o smaku lodów).
Składniki:
- 30 ml naparu z kawy Woseba Crema (porcja espresso, ok. 8 g kawy na 30 ml wody),
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
- 2 gałki lodów waniliowych lub innych,
- ½ szklanki kostek lodu.
Sposób wykonania:
Zaparz i przestudź kawę. Schłodzony napar, wraz z pozostałymi składnikami, umieść w blenderze, miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Aby urozmaicić kawowy deser, możesz udekorować shake bitą śmietaną i startą czekoladą.
Chcesz wypróbować inne desery z kawą i lodami w roli głównej? Sprawdź nasz kultowy przepis na café affogato, czyli połączenie zimnych lodów z gorącym espresso.
Egzotycznie i smacznie – shake kawowy jak pod palmami
Idealny na letnie popołudnie w gronie znajomych – shake kawowy – to napój, który można przygotować na wiele sposobów. Zabawa w łączenie smaków może być ciekawą formą wspólnego spędzania czasu przy robieniu tego pysznego deseru. Wystarczą szczypta wyobraźni, kilka szklanek mleka, dużo kostek lodu, egzotyczne dodatki oraz blender. I mamy to – smak rajskich wakacji we własnym domu!
Mariaż idealny – kawa i czekolada
Mrożone koktajle z kawą Woseba znakomicie smakują zarówno ze świeżo zaparzonym espresso, jak i z kawą rozpuszczalną. Shake kawowy, do którego wrzucimy ulubione dodatki, będzie świetnym deserem – zapewni orzeźwienie, pobudzenie i mnóstwo przyjemności! Jeśli dodamy do niego jeszcze czekoladę, stanie się prawdziwym rajem dla podniebienia. Ten duet dostarczy nam dawki hormonów szczęścia, odpowiadających między innymi za błogi uśmiech.
Czekoladowo-kawowy shake z mlekiem roślinnym
Cytując Sandrę Boynton – czekolada nie zadaje pytań, czekolada rozumie… Nic więc dziwnego, że na 10 badanych osób, aż 14 lubi ten przysmak. Czekolada ma w sobie magiczną moc… Nie tylko dodaje energii, lecz również poprawia nastrój, a w zestawieniu z kawą staje się czymś więcej niż pysznym koktajlem. Jesteśmy pewni, że właśnie tak smakował nektar – napój greckich bogów;) Jeśli szukasz letniej alternatywy dla ulubionej gorącej czekolady, shake kawowy z czekoladą stanie się Twoim ulubionym wiosenno-letnim napojem. Jak uzyskać czekoladowy smak? Istnieje kilka sposobów. My postawiliśmy na lody czekoladowe, dzięki którym wykonanie jest bajecznie proste!
Składniki:
- 30 ml naparu z kawy Woseba Mocca Fix Gold (porcja espresso, ok. 8 g kawy na 30 ml wody),
- 1 szklanka mleka roślinnego o smaku czekoladowym,
- 2 gałki lodów czekoladowych,
- ½ szklanki kostek lodu.
Sposób wykonania:
Zaparz i ostudź kawę, a następnie umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Koktajl możesz udekorować bitą śmietaną i kakao lub wiórkami czekoladowymi.
Za mało czekoladowy? Jeśli chcesz podkręcić smak koktajlu, możesz dodać czekoladowy syrop do kawy lub rozpuścić kilka kostek ulubionej mlecznej czekolady.