Sernik w trochę innym, świątecznym wydaniu. Połączenie korzennych ciastek i kwaśnych powideł będą idealne do rodzinnej kawy.
Składniki:
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 175 g ciastek korzennych zblendowanych,
- 1 kg sera,
- 200 g mascarpone,
- 200 g słodkiej śmietany 36%,
- 4 jajka,
- 4 łyżki przyprawy korzennej,
- 200 g ciastek korzennych pokrojonych na mniejsze kawałki,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- powidła śliwkowe do dekoracji.
Wykonanie
Zblenduj ciastka korzenne i połącz je z roztopionym masłem. Następnie wyłóż nimi dno formy do ciasta. Połącz resztę składników i gotową masę przelej do formy. Piecz przez 45 min w 180 stopniach Celsjusza, a potem przez godzinę w 100 stopniach Celsjusza. Górę sernika ozdób powidłami śliwkowymi.