shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Szukasz sezonowego ciasta z ciekawymi dodatkami? Pyszny sernik w kolorze słońca z dodatkiem kurkumy oraz dyniowego purée to propozycja idealna na jesienną niepogodę!

Składniki:

Spód:

●       250 g kruchych ciastek,
●       120 g roztopionego masła,
●       ½ łyżeczki cynamonu.

Masa serowa:

●       1 kg zmielonego twarogu,
●       200 g miękkiego masła,
●       1 szklanka cukru pudru,
●       6 jajek,
●       70 ml śmietanki 30%,
●       4 łyżki mąki ziemniaczanej,
●       200 g dyniowego purée,
●       ½ łyżeczki mielonej kurkumy.

Sos karmelowy:

●       100 g cukru,
●       50 g masła,
●       100 ml śmietanki 36%.

Wykonanie:

Rozpuść masło i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj tortownicę o średnicy 24-26 cm. Ciastka pokrusz na proszek w blenderze, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz z ostudzonym masłem. Spód tortownicy wylep ciasteczkową masą, mocno ugniatając. Wstaw do lodówki.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i odstaw na bok. Cukier puder przesiej na sitku. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Później zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj dyniowe purée, kurkumę, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec delikatnie wmieszaj w masę ubite białka.

Gotową masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170°C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przygotuj sos karmelowy. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni. Podgrzewaj na dużym ogniu bez mieszania przez kilka minut. Cukier powinien zbrązowieć – uważaj, żeby go nie przypalić (może lekko dymić). Zmniejsz ogień, dodaj masło i połącz z karmelem. Wlej śmietankę, wyłącz ogień i energicznie mieszaj przez kilka chwil. Tak przygotowany sos rozprowadź po całej powierzchni wystudzonego sernika i wstaw do lodówki na 12 h.