Idealne pierniczki są kruche z zewnątrz, niezbyt twarde w środku i przede wszystkim – bardzo aromatyczne. Wypróbujcie nasz przepis na świąteczne ciasteczka w śnieżnobiałej polewie, z dużą ilością korzennych przypraw i whiskey.
Składniki
Na ciasto (24 ciastka):
1 szklanka mąki pszennej,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
po szczypcie: soli, sody oczyszczonej, mielonych goździków, mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, mielonego czarnego pieprzu,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
½ łyżeczki kardamonu,
60 g masła,
80 g cukru,
1 żółtko,
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy,
3 łyżki miodu,
3 łyżki whisky.
Na lukier:
- 45 g białek,
- 200 g cukru pudru,
- kilka kropli soku z cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i wszystkimi przyprawami. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i cały czas ucieraj. Następnie dodaj orzechy, miód, whisky, skórkę pomarańczową oraz wymieszane z maką suche składniki. Miksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc, aby wszystkie smaki się „przegryzły”.
Następnego dnia płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabierając po płaskiej łyżce ciasta, formuj niewielkie kulki i układaj w sporych odstępach od siebie (pierniczki nieco rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piecz w temperaturze 175ºC przez 12-15 minut. Pierniczki powinny się zarumienić ‒ uważaj, żeby nie spalić ich od spodu! Wyjmij i wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białka z cukrem i cytryną ubijaj na niskich obrotach przez 10-15 minut, aż lukier będzie śnieżnobiały i gęsty. Posmaruj nim pierniczki i poczekaj, aż lukier stwardnieje.