Pankejki z owocami smakują wybornie o każdej porze dnia. Nasze orkiszowe placki z czereśniami są zdrowe, a ponadto idealnie pasują do porannej lub popołudniowej kawy!
Składniki:
- 1 duże jajko lekko rozkłócone,
- 375 ml mleka,
- 230 g mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli morskiej,
- garść czereśni (wydrylowanych i przekrojonych na pół),
- masło do smażenia.
Do podania:
- serek mascarpone,
- cukier puder,
- mielona czekolada,
- czereśnie.
Wykonanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajko rozkłóć i wymieszaj z mlekiem a następnie, cały czas roztrzepując, dodawaj po trochu przygotowane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól). Ciasto powinno być dość gęste. Wrzuć czereśnie i odstaw. Na patelni rozgrzej trochę masła na średnim ogniu. Nałóż kilka porcji ciasta na patelnię (mniej więcej po łyżce każda) i smaż placuszki przez 1-2 minuty, aż krawędzie zetną się na tyle, by dało się podważyć łopatką. Obróć i smaż kolejną minutę.
Usmażone placuszki podawaj posypane cukrem pudrem, mieloną czekoladą, z porcją serka mascarpone i lekko podgrzanymi na patelni czereśniami.