Mrożona mocha to letnia wariacja na temat kawy z czekoladą. Do jej przygotowania potrzebujesz blendera, intensywnego naparu z kawy i kilku innych składników, które są zawsze pod ręką. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
Składniki (2 porcje):
- ¾ szklanki intensywnego naparu z kawy np. Woseba Espresso
- ½ szklanki mleka (może być mleko roślinne),
- 2 szklanki kostek lodu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego (lub więcej, do smaku),
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Przygotuj intensywny napar z kawy. Dodaj czekoladę do gorącej kawy i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź.
Do stojącego blendera dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć kostki lodu i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj od razu!