shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Marcepanowa tarta z gruszkami

Marcepanowa tarta z gruszkami

Szukasz inspiracji na słodki podwieczorek? Przygotuj owoce w syropie oraz dobrej jakości likier i upiecz znakomitą tartę z migdałowym nadzieniem. Wprost rozpływa się w ustach!

Składniki na ciasto kruche:

  • 110 g masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 duże żółtka,
  • otarta skórka z ½ cytryny.

Składniki na nadzienie:

  • 170 mąki migdałowej,
  • 100 drobnego cukru,
  • 2 duże jajka,
  • pół łyżki kaszki manny,
  • 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto,
  • 3-4 gruszki (z syropu).

Wykonanie

Przygotuj spód tarty. Masło pokrój na kawałki.  Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie i dodaj pokroje masło, żółtko, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem siekaj składniki, aż do ich połączenia. Następnie szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy 22 cm oraz boki do wysokości ok. 2-3 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 170°C termoobiegiem.

Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki umieść w misie malaksera i zmiksuj do otrzymania gładkiej i gęstej masy migdałowej. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie migdałowe. Na koniec zanurz w masie kilka gruszek i wyrównaj powierzchnię nadzienia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika tartę wystudź i wstaw do lodówki do schłodzenia.  Serwuj z bitą śmietaną i porcją lodów waniliowych.