Jeśli tak jak my masz słabość do wszystkiego, co oblane jest złocistym karmelem – mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis ? Latte z białą czekoladą i lekko słonym sosem to propozycja, która skradnie Twoje serce.
Składniki:
- 60 ml intensywnego naparu z kawy, np. Woseba Espresso,
- 120 ml mleka,
- 2-3 kostki białej czekolady,
- opcjonalnie: bita śmietana.
Sos karmelowy:
- 500 g cukru,
- 50 g masła,
- 50 ml śmietanki 36%,
- szczypta soli morskiej.
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni. Podgrzewaj na dużym ogniu bez mieszania przez kilka minut. Cukier powinien zbrązowieć – uważaj, żeby go nie przypalić (może lekko dymić). Zmniejsz ogień, dodaj masło i połącz z karmelem. Wlej śmietankę oraz wsyp sól, wyłącz ogień i energicznie mieszaj przez kilka chwil. Zostaw do stężenia (zbyt płynny karmel utonie w mlecznej piance). Przygotuj intensywny napar, np. w kawiarce. Następnie wlej mleko do rondelka i wrzuć czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj, aż mleko zacznie lekko parować, a czekolada całkowicie się rozpuści. Spień mleko przy użyciu ręcznego spieniacza. Kawę przelej do wysokiej szklanki, wlej spienione mleko, dodaj bitą śmietanę (jeśli używasz) i polej obficie karmelowym sosem. Gotowe!