Wielkanocna kawa nie może obyć się bez mazurka. Zaskocz swoich domowników tradycyjnym ciastem z nutą ulubionej kawy WOSEBA.
Składniki
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 180 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g masy krówkowej
- 180 g serka mascarpone
- espresso przygotowane z kawy WOSEBA Mocca Fix Gold
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło posiekaj nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Dodaj śmietanę i krótko zagnieć ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmij i rozwałkuj na papierze do pieczenia. Wytnij kształt, a ze ścinków ciasta uformuj wałeczki i przyklej do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenieś na blaszkę do pieczenia, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut.
Nadzienie:
Do rondelka przełóż masę krówkową i dodaj ostudzone espresso. Podgrzej na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ostudź. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na upieczone i ostudzone kruche ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj.