Lepszego pomysłu na zakończenie lata z ulubioną kawą nie znajdziecie – poznajcie nasz przepis na cudowną kawę z lemon curd.
Składniki (2 porcje):
- ½ szklanki kawy przygotowanej z WOSEBA CREMA GOLD,
- ¼ szklanki mleka skondensowanego,
- łyżka cukru waniliowego,
- 3 cytryny,
- starta skórka cytryny,
- 50 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- bita śmietana.
Wykonanie:
Przygotuj lemon curd. Sparz cytryny, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj sok i gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dosypuj, po łyżce cukier, wciąż mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Żółtka rozetrzyj, białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie całość połącz. Masę jajeczną dodaj do masy cytrynowej, gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty.
Kawę przygotuj w prasce francuskiej lub zaparz americano. Pozostaw do ostygnięcia, dodaj cukier lub esencję waniliową oraz mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę cytrynową przełóż do szklanki i zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną i startą skórką z cytryn.