Zdrowa przekąska do pracy z Twoją ulubioną kawą? Oczywiście! Przygotuj domową granolę, która wyśmienicie sprawdzi się z mlekiem lub jogurtem.
Składniki (6 porcji):
2 i ½ szklanki orzechów włoskich i migdałów,
100 g masła,
½ szklanki miodu,
2 łyżki brązowego cukru,
¼ szklanki grubo zmielonych ziaren kawy Woseba Arabica,
3 łyżki naparu kawy Woseba Arabica,
½ łyżeczki soli,
4 szklanki płatków owsianych,
1 ubite białko.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Na blaszkę wrzuć orzechy. Piecz przez około 10 minut, aż zaczną się rumienić i łuszczyć. Wyciągnij z piekarnika, wrzuć na ręcznik, zawiń i pocieraj, aż skórka odpadanie całkowicie od orzechów (skórka jest gorzkawa). Zostaw do wystygnięcia.
Obniż temperaturę w piecu do 150°C.
Masło rozpuść w rondelku. Zestaw z ognia i dodaj miód, cukier, ziarna kawy oraz napar kawowy i sól. Wymieszaj.
Orzechy wrzuć do stojącego blendera i krótko, pulsacyjnie posiekaj (możesz też to zrobić, używając noża). Następnie w dużej misce połącz płatki z orzechami, wlej płyn z rondelka. Wymieszaj.
Na samym końcu dodaj ubite białko i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość. Płaską blaszkę do pieczenia natrzyj delikatnie tłuszczem. Wrzuć przygotowaną miksturę i równomiernie rozprowadź po powierzchni blaszki. Piecz przez ok. 50 minut do momentu, aż będzie ładnie zarumieniona. Wystudź na blaszce, połam na kawałki, a potem schowaj do słoika.