Wybierz najlepsze składniki i przygotuj frappe z migdałami oraz daktylami. To propozycja dla prawdziwych kawowych smakoszy!
Składniki:
8 lodowych kostek migdałowych: 1 szklanka mleka migdałowego, ziarna wyskrobane z laski wanilii,
250 ml kawy zaparzonej metodą cold brew,
8 posiekanych daktyli,
2-3 łyżki gorącej wody.
Wykonanie:
Przygotuj migdałowe kostki lodu. Mleko migdałowe podgrzej w rondelku, dodaj ziarna wanilii. Zestaw z ognia, rozlej do foremek na lód. Wystudź i wstaw do zamrażalnika. Do przygotowania jednej porcji kawy potrzebujesz 7-8 kostek migdałowych.
Przygotuj karmel z daktyli. Pokrojone daktyle wrzuć do blendera, wlej 2 łyżki gorącej wody i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli karmel jest zbyt „sztywny”, dodaj jeszcze łyżkę gorącej wody i ponownie zmiksuj).
Przygotuj karmelowe frappe. Do blendera wrzuć migdałowe kostki lodu, wlej kawę i miksuj, aż będzie puszyste i kremowe. Na koniec dodaj łyżkę karmelu i zblenduj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze więcej karmelu. Podawaj od razu i ciesz się karmelowym smakiem frappe!