shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Jesienna szarlotka

Jesienna szarlotka

Dzisiaj do kawy poleca się jesienna szarlotka. Połączenie jabłek i korzennych przypraw zamknięte w kruchym cieście będzie jej idealnym dopełnieniem.

 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 2-3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • odrobinę soli.
  • Nadzienie :
  • 1 kg jabłek,
  • ok 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie
Wszystkie składniki połącz razem na gładką masę. Ciasto podziel na 2 części i odłóż, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodaj cukier i przyprawy. Podduś  aż zaczną się rozpadać. Odstaw do ostygnięcia.

Formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wylep spód z połowy ilości ciasta – spód powinien być możliwie najcieńszy. Po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 10 minut. Spód wyjmij z pieca, wyłóż na niego ostudzone jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na jabłkach. Wierzch posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż ciasto z wierzchu się zarumieni. Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem przed podaniem.