Dzisiaj do kawy poleca się jesienna szarlotka. Połączenie jabłek i korzennych przypraw zamknięte w kruchym cieście będzie jej idealnym dopełnieniem.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 2-3 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- odrobinę soli.
- Nadzienie :
- 1 kg jabłek,
- ok 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie
Wszystkie składniki połącz razem na gładką masę. Ciasto podziel na 2 części i odłóż, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka, chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodaj cukier i przyprawy. Podduś aż zaczną się rozpadać. Odstaw do ostygnięcia.
Formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wylep spód z połowy ilości ciasta – spód powinien być możliwie najcieńszy. Po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 10 minut. Spód wyjmij z pieca, wyłóż na niego ostudzone jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na jabłkach. Wierzch posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż ciasto z wierzchu się zarumieni. Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem przed podaniem.