shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Jagodzianki

Jagodzianki

Lato powoli dobiega końca, więc spróbujmy zachować jego smak w pysznych drożdżowych jagodziankach.

Składniki (na 16 porcji)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 80 g roztopionego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Wykonanie

Składniki na nadzienie wymieszaj w misce. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj suche drożdże oraz resztę składników, wlewając na końcu roztopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło, aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrób i podziel na 16 części. Uformuj z nich okrągłe placki. Na środku każdego z nich umieść dużą łyżkę jagodowego farszu. Zlep placki jak pierogi, dokładnie dociskając brzegi. Każdą z gotowych bułeczek umieść złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia przez ok. 30-40 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 ᵒC. Wyrośnięte jagodzianki piecz przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzone pyszności możesz dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem. Rozpływają się w ustach 😉