Lato powoli dobiega końca, więc spróbujmy zachować jego smak w pysznych drożdżowych jagodziankach.
Składniki (na 16 porcji)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- szczypta soli,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 80 g roztopionego masła,
- pół szklanki cukru,
- 8 g cukru waniliowego.
Nadzienie:
- 300 g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Wykonanie
Składniki na nadzienie wymieszaj w misce. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj suche drożdże oraz resztę składników, wlewając na końcu roztopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło, aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrób i podziel na 16 części. Uformuj z nich okrągłe placki. Na środku każdego z nich umieść dużą łyżkę jagodowego farszu. Zlep placki jak pierogi, dokładnie dociskając brzegi. Każdą z gotowych bułeczek umieść złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia przez ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 ᵒC. Wyrośnięte jagodzianki piecz przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzone pyszności możesz dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem. Rozpływają się w ustach 😉