Maliny w jesienno-zimowej kuchni? Nie ma nic lepszego! Z jesiennych jabłek i malin przygotujesz niezwykle apetyczne i aromatyczne ciasto. Niech cudowny zapach malin wypełni Twoją kuchnię!
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 4 łyżki cukru waniliowego,
- łyżka masła,
- 250 g świeżych malin (mogą być też mrożone),
- 220 g mąki pszennej,
- 110 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 2 żółtka.
Wykonanie:
Mąkę przesiej na stolicy, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka i pokrojone masło. Następnie siekaj składniki dużym nożem do ich połączenia, a potem zagnieć je w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1h. W tym czasie przygotuj farsz: obrane jabłka pokrój na ósemki, rozpuść łyżkę masła w dużym rondlu, wrzuć jabłka oraz cukier waniliowy. Smaż chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać. Wyłącz ogień, dodaj maliny (mogą być mrożone), wymieszaj i wystudź.
Ciasto podziel – ⅓ schłodzonego ciasta odłóż na bok. Pozostałą część rozwałkuj i wyłóż nim spód oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami (lub ryżem itp.). Wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Następnie na podpieczony spód wyłóż farsz. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój na niezbyt grube paski i ułóż w kratkę na powierzchni ciasta. Piecz w 180°C przez 40-50 minut.