Kawa inspirowana indyjskimi przyprawami to propozycja dla wszystkich lubiących korzenne smaki. Od pierwszego łyku przyjemnie rozgrzewa i jest obłędnie aromatyczna. Według tego przepisu przygotowujesz napar dla dwojga.
Składniki (na 2 porcje):
- 15 g świeżo zmielonej kawy, np. Woseba Arabica,
- 220 ml gorącej wody,
- szczypta mielonego kardamonu,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonej kurkumy,
- 150 ml mleka,
- cukier do smaku.
Wykonanie
Do praski francuskiej wsyp świeżo zmieloną kawę, dodaj wszystkie przyprawy. Wlej ok. 20 ml gorącej wody i poczekaj ok. 30 sekund, aż kawa napęcznieje i uwolni swój aromat. Następnie dolej pozostałą wodę i parz przez ok. 4 minuty. Mleko podgrzej i spień na jednolitą kremową piankę. Kawę rozlej do filiżanek, dodaj odrobinę cukru (jeśli używasz) i dopełnij spienionym mlekiem. Gotowe!