Jesień wypełnia kuchnię aromatem korzennych przypraw i świeżej kawy. Wytrawne ciasto z gruszkami i kardamonem to propozycja idealna na chłodne dni. Polecamy!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- 80-100 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Woseba Arabica,
- 2 pokrojone gruszki,
- 100 g posiekanych migdałów,
- garść daktyli.
Do dekoracji:
- kilka łyżek masy kajmakowej,
- uprażone płatki migdałowe.
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kawę oraz kardamon. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą masę. Następnie, ucierając, dodaj pozostałe jajka. Wsyp suche składniki oraz dokładnie wymieszaj ciasto. Do masy wrzuć posiekane migdały, daktyle oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki – wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm. Wyrównaj wierzch dużym nożem lub łopatką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 180°C (do suchego patyczka). Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmaruj masę kajmakową oraz posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.