Masz ochotę na prawdziwie aromatyczną kawę z przyprawami? Zobacz nasz wideo przepis na dyniowe caffé latte z kawy Woseba Bio Organic i przygotuj taki napar samodzielnie w domu!
Składniki:
- 50 ml naparu z kawy WOSEBA Bio Organic, przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym (espresso lungo, ok. 8 g kawy na 50 ml wody),
- 150 ml mleka (3,2% zawartości tłuszczu),
- 2 czubate łyżki purée z dyni,
- duża szczypta: imbiru, cynamonu i kardamonu, gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie cukier brązowy według uznania, – bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
Przygotuj napar z kawy. Podgrzane mleko (ok. 65ᵒC) przelej do kawy, następnie dodaj purée z upieczonej dyni, połączone z przyprawami i cukrem. Zblenduj wszystkie składniki. Całość podawaj w wysokiej szklance. Gotowy napój udekoruj bitą śmietaną oraz szczyptą cynamonu.
DYNIOWE CAFFÈ LATTE – Wersja dla wygodnych
Składniki:
- 50 ml naparu z kawy WOSEBA Bio Organic, przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym (espresso lungo, ok. 8 g kawy na 50 ml wody),
- 150 ml mleka (3,2%),
- 2 łyżeczki syropu dyniowego.
Przygotowanie
Na dno wysokiej szklanki wlej syrop dyniowy. Spień podgrzane wcześniej mleko i dodaj do syropu. Zaparz kawę, następnie delikatnym strumieniem przelej ją do mleka.