shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Dyniowe babeczki z jabłkiem

Dyniowe babeczki z jabłkiem

Przepis na deser do popołudniowej kawy? Proste w przygotowaniu, jesienne muffiny z jabłkami i cynamonem!

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 g puree z dyni,
  • 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. W drugim naczyniu ubij jajka z olejem i cukrem. Dodajemy puree z dyni i starte jabłka. Następnie połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Nałóż do ¾ wysokości papilotki. Piecz w temperaturze 175º C przez około 20 – 25 minut