Przepis na deser do popołudniowej kawy? Proste w przygotowaniu, jesienne muffiny z jabłkami i cynamonem!
Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 200 ml oleju słonecznikowego,
- 200 g puree z dyni,
- 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. W drugim naczyniu ubij jajka z olejem i cukrem. Dodajemy puree z dyni i starte jabłka. Następnie połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Nałóż do ¾ wysokości papilotki. Piecz w temperaturze 175º C przez około 20 – 25 minut