Jeśli uwielbiasz proste, ale efektowne desery, to mamy dla Ciebie przepis idealny. Słodkie gruszki w winnym syropie są łatwe w przygotowaniu, a ich smak jest całkowicie nieporównywalny. Deser uzupełni znakomicie duża porcja lodów waniliowych! 🙂
Składniki (2 porcje):
laska cynamonu,
ziarna z 1 laski wanilii,
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
1 szklanka wody,
50-100 g cukru trzcinowego,
2 duże gruszki,
do podania: lody waniliowe.
Wykonanie:
Do rondelka wlej wino oraz wodę, dodaj cukier, przyprawy i wanilię. Doprowadź całość do wrzenia, gotuj jeszcze przez kwadrans na małym ogniu.
Gruszki obierz, usuń pestki, a szypułki zostaw.
Do rondelka włóż gruszki i gotuj (całe gruszki powinny być zanurzone w płynie) tak długo, aż lekko zmiękną (ok. 15 minut.). Wyciągnij na talerz i podawaj z lodami waniliowymi oraz ulubioną kawą.