Zaskocz swoich domowników ciastem czekoladowym z jesiennymi jabłkami. Ciasto praktycznie samo się robi 🙂
Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 8-10 jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier i olej. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, żeby jabłka puściły sok. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Do jabłek dodaj żółtka, pianę z białek oraz mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.