Dzisiaj zapraszamy wszystkich wielbicieli owoc贸w na odwr贸cone ciasto z truskawkami 馃檪
Sk艂adniki:
- 700 g truskawek,
- 250 g mas艂a,
- 100 g cukru bia艂ego,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 50 g cukru waniliowego,
- 180 g m膮ki pszennej,
- 40 g m膮ki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
- kilka listk贸w 艣wie偶ej mi臋ty.
Wykonanie:
Truskawki umyj i pozbaw szypu艂ek. Wi臋ksze owoce przekr贸j na kilka cz臋艣ci, mniejsze na p贸艂.聽 Klika z nich zostaw do dekoracji. 艁y偶k臋 mas艂a rozpu艣膰 na patelni, dodaj pokrojone truskawki, bia艂y cukier i 2 艂y偶eczki cukru waniliowego. Podgrzewaj a偶 truskawki zmi臋kn膮 i puszcz膮 sok. Powinny mie膰 konsystencj臋 g臋stej konfitury. Tortownice wysmaruj mas艂em i prze艂贸偶 do niej konfitur臋. Wstaw do lod贸wki na czas przygotowywania ciasta.
Mi臋kkie mas艂o (ok. 200 g) utrzyj z cukrem trzcinowym i 2 艂y偶eczkami cukru waniliowego na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie stopniowo dodawaj, jajka o temperaturze pokojowej i ca艂y czas mieszaj, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
W drugiej misce po艂膮cz suche sk艂adniki: m膮k臋 pszenn膮, m膮k臋 ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia. Dodaj do masy i wolno ucieraj do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Ciasto prze艂贸偶 do worka cukierniczego i odetnij ko艅c贸wk臋. Na艂贸偶 na sch艂odzon膮 warstw臋 truskawek, zaczynaj膮c od 艣rodka formy. Piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 30-35 min. Upieczone ciasto odwr贸膰 do g贸ry dnem zaraz po wyci膮gni臋ciu z piekarnika, delikatnie potrz膮艣nij i zdejmij blach臋. Na koniec udekoruj pozosta艂ymi truskawkami i 艣wie偶ymi listkami mi臋ty.