Bananowe pankejki to prosty sposób na idealny poranek. W towarzystwie kawy z mleczkiem takie śniadanie napełni Twój żołądek od rana.
Składniki (4 porcje):
- 4 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- szklanka mleka 3,2%,
- pół szklanki mąki żytniej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 banany,
- cynamon mielony,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia,
- syrop klonowy i owoce.
Wykonanie
Oddziel żółtka od białek. Połącz żółtka, miód, olej i sól na gładką masę. Następnie, cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę banany. Do smaku możesz dodać cynamon.
Pankejki smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym.
Gotowe pankejki podawaj z syropem klonowym lub owocami.