Jak zapewnić sobie mnóstwo energii, a przy okazji sprawić przyjemność kubkom smakowym? Naszym faworytem jest koktajl kawowy, który nie tylko pysznie smakuje, lecz również, dzięki zawartości kofeiny, doskonale pobudza.
Koktajl kawowo-bananowy
Nie ma drugiego owocu, który tak dobrze komponowałby się z koktajlami… Banan może być wykorzystywany jako baza do dowolnego napoju o kremowej konsystencji – smoothie, smoothie bowl czy klasycznego koktajlu. Oprócz tego, że jest naturalnym składnikiem zagęszczającym, banan stanowi także źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, pektyn oraz witamin A, B, C, E i K. Dzięki swojej słodyczy banan bardzo często wykorzystuje się w koktajlach jako naturalny słodzik, przez co możemy zrezygnować z dodatkowych substancji słodzących. Koktajl kawowo-bananowy to ogromna dawka energii, dlatego warto rozpocząć dzień od śniadania nieco innego niż to, do którego jesteśmy przyzwyczajeni – szczególnie w okresach wzmożonego wysiłku intelektualnego.
Składniki:
- 1 porcja espresso Woseba Café Brasil (30 ml),
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
- 1 dojrzały banan,
- 1 łyżeczka kakao.
Sposób wykonania:
Zaparz kawę w dowolny sposób i pozostaw do ostygnięcia. Obierz i pokrój banan, a następnie umieść wszystkie składniki w blenderze… Prawda, że proste? A jakie dobre!
Kokosowo-kawowy koktajl z bananem
Kokos to składnik, który cieszy się ogromną popularnością wśród wielbicieli słodkości. Jego niepowtarzalny smak doskonale komponuje się z czekoladą i… kawą! Nie mogło go więc zabraknąć wśród naszych przepisów na najlepsze koktajle kawowe. Oprócz swoich walorów smakowych, kokos wyróżnia się także bogactwem składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, magnez, fosfor czy kwas foliowy. Co ciekawe, w 100 g miąższu kokosowego znajduje się tyle samo potasu, co w 100 g bananów. Do przygotowania koktajlu kawowo-kokosowego wykorzystaj mleko kokosowe w kartonie, które pozyskuje się z miąższu kokosowego. To opcja idealna dla wegan i nie tylko…
Składniki:
- 1 porcja espresso Woseba Espresso,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1⁄2 banana,
- uprażone wiórki kokosowe (dekoracja).
Sposób wykonania:
Zaparz i ostudź kawę. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli kupujesz mleko niesłodzone, możesz dodać pół banana, aby dosłodzić napój (tak jak w przepisie). Inną opcją jest dodanie słodkiego syropu do kawy o smaku kokosowym. Do dekoracji wykorzystaj uprażone wiórki kokosowe.
Syty, a lekki – pyszny koktajl w wersji light
Orzeźwiający napój i lekki deser w jednym – to świetny sposób, by dostarczyć sobie dużo przyjemności, a zarazem nie wpędzać się w poczucie winy z powodu grzeszków kulinarnych. Koktajl kawowy na bazie jogurtu świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia, przynosząc przyjemne orzeźwienie i znakomite wrażenia smakowe. Szczypta orientalnej przyprawy doda mu niesamowitego aromatu.
Koktajl kawowo-jogurtowy z cynamonem
Zestawienie kawy i cynamonu zawsze kończy się sukcesem! W naszym przepisie na koktajl kawowy z cynamonem proponujemy zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Do jego osłodzenia możesz wykorzystać cukier kokosowy, miód, banan, syrop z agawy, syrop klonowy lub syrop do kawy o smaku cynamonowym. Możesz także postawić na opcję dietetyczną i zrezygnować z substancji słodzącej.
Składniki:
- 1 porcja espresso Woseba Arabica (30 ml),
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub innej substancji słodzącej,
- szczypta cynamonu.
Sposób wykonania:
Zaparz kawę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego!