Korzenie tego napoju sięgają małego miasteczka Foynes w zachodniej Irlandii. Historia głosi, że po raz pierwszy ludzie wypili ten napar podczas zimowej nocy w 1942 roku. Foynes było wówczas głównym lotniskiem hydroplanów między Ameryką i Europą, obsługującym wielu amerykańskich VIP-ów ze świata polityki i Hollywood. Przez notorycznie złe warunki pogodowe u wybrzeży Irlandii do lokalnej restauracji trafiali zmarznięci i niezadowoleni pasażerowie. Pewnej zimowej nocy 1942 roku, Joe Sherida postanowił przygotować dla zziębniętych gości coś naprawdę specjalnego. Zaparzył kawę, dodał trochę irlandzkiej whisky, odrobinę brązowego cukru i zalał świeżo ubitą śmietaną, aż po sam czubek filiżanki. Kawa była takim sukcesem, że Joe wprowadził ją na stałe do menu restauracji, które zadowoleni goście rozsławili później w Ameryce i całym świecie.