Pierwsze próby skonstruowania urządzenia ułatwiającego parzenie kawy odnotowano już na początku XVIII w. Do skonstruowania pierwszych ekspresów przyczyniła się rosnąca popularność kawy w Europie. Długi czas oczekiwania w kawiarniach i restauracjach na filiżankę kawy zmotywował ówczesnych wynalazców do poszukiwania szybszego sposobu na jej zaparzenie. Kluczowa okazała się w tym przypadku para wodna. Tłoczona pod ciśnieniem para pozwalała na zaparzenie aromatycznego naparu. Jednak ostatecznie to połączenie pary wodnej i gorącej wody dało odpowiedni efekt.
Po wielu latach prób pierwszy ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1901 roku. Jego konstruktorem był Luigi Bezzera. Niebywałą zaletą urządzenia był krótki czas potrzebny do zaparzenie jednej filiżanki kawy. Włoski wynalazca przez kilka lat udoskonalał swój wynalazek, aż w 1906 roku oficjalnie zaprezentował go na Międzynarodowych Targach w Mediolanie.