Mając trochę więcej czasu warto spróbować innych metod parzenia kawy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecamy wam kawę z prasy francuskiej. To proste urządzenie pozwoli wam odkryć ten napój na nowo. W odróżnieniu od innych metod parzenia niepotrzebne są dodatkowe filtry. Tutaj wystarczy tylko french press, młynek, waga kuchenna i oczywiście kawa i woda.
Parzenie kawy zacznij od zagotowania wody do temperatury ok. 95 stopni Celsjusza. Na 30 g kawy będziesz potrzebować 350 ml wody. W tym samym czasie grubo zmiel ziarno, a następnie wsyp kawę do dzbanka. Zalej kawę w proporcji 1:2 (jedna porcja kawy 30 g na 2 porcje wody 60 g). Po 30 sekundach dolej resztę wody i nałóż pokrywkę. Kawa powinna parzyć się do 4 minut. Po tym czasie dociśnij tłok, aby odciągnąć fusy.