Kawa cold brew powstaje na skutek powolnego macerowania (ekstrahowania) grubo zmielonych ziaren w zimnej wodzie. Taki sposób przyrządzania kawy znany był już w XVIII w. w Japonii. Obecnie cieszy się dużym powodzeniem w Stanach Zjednoczonych i coraz częściej gości w europejskich kawiarniach oraz domach. Głównie przygotowuje się je z jasno lub średnio palonych ziaren kawy.
Jak przyrządzić cold brew samemu w domu?
Sam proces nie jest trudny, ale dość czasochłonny. Potrzebne będą: kawa w ziarnach, młynek, waga, butelka lub praska francuska i woda. Pierwszym krokiem jest grube zmielenie ziaren kawy. Na litr wody potrzeba ok. 60 g zmielonej kawy (6 g na 100 ml wody). Następnie wsypujemy kawę do praski lub bezpośrednio do butelki i zalewany litrem zimnej wody. Dokładnie zamknijmy naczynie, aby inne zapachy z lodówki nie przeszły do kawy. Butelkę/praskę trzymamy 10-12 godzin w lodówce. Przed podaniem warto przelać kawę przez papierowy filtr, aby otrzymać napój bez fusów.