shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Kawiarka neapolitańska

Kawiarka neapolitańska, zwanie potocznie Napoletana, to przelewowy zaparzacz do kawy o włoskich korzeniach. Urządzenie wynaleziono w pierwszej połowie XIX wieku. Z dzisiejszej perspektywy możemy powiedzieć, że to taki tradycyjny włoski drip. Urządzenie składa się z dwóch głównych części – zbiornika i czajnika (oraz sitka i przykrywki). Jak przygotowuje się w nim kawę?  Parzenie zaczyna się od tego, że gotuje się wodę w zbiorniku, a po zagotowaniu obraca się urządzenie i woda spływa do dzbanka przez sitko ze zmieloną kawą. Współcześnie używa się go głównie w Neapolu, gdzie nazywa się go cuccumella. Smak kawy przygotowanej z kawiarce neapolitańskiej jest bardziej esencjonalny, niż w przypadku kawy zaparzonej z dripa.

KawazMleczkiem.pl