shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Kawa latte, czyli sprawdzony przepis na chwilę relaksu

Klasyczne cafe latte to kawa na bazie espresso z dodatkiem dużej ilości mleka. Idealną harmonię i konsystencję tworzy właściwa proporcja składników, czyli ⅓ espresso i ⅔ mocno spienionego mleka. Takie połączenie obu składników ma zagorzałych wielbicieli, dlatego na całym świecie latte podaje się nie tylko do śniadania, ale również jako słodki deser okraszony dodatkami, takimi jak kakao i cynamon lub słodkie syropy. Podstawowe i eksperymentalne warianty latte można zaparzyć z powodzeniem samodzielnie w domu.

Kawa latte

Kawa latte – przepis to nie wszystko

Aby przyrządzić smakowite latte, nie trzeba być specjalistą – wystarczy trochę cierpliwości i wiedzy oraz odrobina wprawy. Przygotowując napar, należy pamiętać, że mimo przewagi mleka na esencjonalny, niepowtarzalny charakter latte wpływa jakość użytego espresso. Istotny jest oczywiście sposób parzenia, ale o efekcie końcowym decyduje przede wszystkim gatunek ziaren, ich jakość i moc.

Jaka kawa do latte?

Wielbiciele kawy z dodatkiem mleka preferują zazwyczaj łagodniejszą wersję napoju. Jednak dla każdego prawdziwego kawosza najważniejszy jest aromat i wyrazisty smak charakterystyczny dla danego gatunku kawy. Dlatego do latte należy wybrać taki rodzaj ziaren, którego smaku nie zdominuje nawet spora ilość mleka ani obfitość dodatków. W roli doskonałej bazy do latte znakomicie sprawdzają się ziarna z gatunku arabica, które charakteryzują się łagodnym smakiem i bogatym aromatem. Warto wybierać spośród kaw jednorodnych lub łagodnych mieszanek, w których arabica stanowi podstawowy składnik.

Espresso do idealnego latte najlepiej zaparzyć z kaw premium. Doskonałą propozycję stanowi Woseba Coffee Supreme Crema –  mieszanka premium z ziaren kaw rosnących na plantacjach Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji. Wyważony charakter i wyrazisty aromat tworzą kompozycję, która wydaje się stworzona do cafe latte i innych wariantów kawy łączonej z mlekiem.

Do zaparzenia esencjonalnego espresso można wykorzystać również Woseba Café Selecionado Brasil – stuprocentową arabikę pochodzącą z wyżynnych plantacji Brazylii. To kawa charakteryzująca się odpowiednio niską kwasowością i głębokim, wyjątkowym aromatem. Jej łagodny smak z delikatną nutą słodyczy idealnie harmonizuje zarówno z mlekiem, jak i aromatycznymi dodatkami.

Kawa latte – przepis domowy

Jak przyrządzić idealne latte w warunkach domowych? Postępuj krok po kroku.

Po pierwsze zaparz espresso. Przygotowane espresso przelej do wysokiej szklanki, kubka. Następnie podgrzej oraz spień mleko. Do przygotowanego espresso dodaj gorące, spienione  mleko. Parę minut i gotowe.

Tak przygotowane Latte można dekorować kakao, cynamonem itp. Można także dodawać syropy smakowe, tworząc całą gamę nowych smaków.

KawazMleczkiem.pl