shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Kawa bio – certyfikowana przyjemność

Kawa bio – certyfikowana przyjemność

Bio, eko, organic. To określenia, na które trafiamy coraz częściej podczas zakupów (właściwie w każdym sklepie spożywczym znajdziemy dział produktów oznaczonych jako bio lub eco), spotkań w kawiarni lub posiłku w wegetariańskiej restauracji. I choć wszystkie trzy określenia funkcjonują na rynku od kilkunastu lat, nie każdy wie, że tak naprawdę… oznaczają prawie to samo. Prawie, jak wiadomo, robi różnicę, wyjaśnijmy więc sobie to raz, a dobrze.

Produkt bio, eco i organic, czyli właściwie jaki?

Zacznijmy od bio. Czy to ma coś wspólnego z biologią? Jeśli tak myślicie, jesteście na dobrym tropie. Bio znaczy z greckiego życie, a biologia to nic innego jak nauka o życiu. Produkty określane jako bio powstają bez zbędnej ingerencji w system naturalnej selekcji roślin i zwierząt oraz muszą spełniać restrykcyjne kryteria ekologiczne. Dają gwarancję, że pochodzą z upraw lub hodowli objętych kontrolą i certyfikacją. 

Czas na eco. Czy eco wiąże się z ekologią? Jak najbardziej, ekologia to nauka o przyrodzie. Jako eco mogą być określane produkty, które powstały w co najmniej 95% metodami ekologicznymi, na ziemi oddalonej od fabryk i dróg generujących zanieczyszczenia. Należy stosować tzw, płodozmian, nawozy muszą mieć naturalne pochodzenie i nie wolno stosować środków ochrony roślin, a w przypadku zwierząt zakazane jest ich karmienie paszami przemysłowymi. 

Jak w takim razie rozumieć pojęcie organic? Czy to coś organicznego? A jeśli tak, to co właściwie oznacza? Organiczny, czyli związany z fauną i florą. Poza tym wszystkie wymogi są właściwie takie same jak w przypadku produktów określonych jako eco: ziemia musi być nawożona naturalnie, a zwierzęta nie mają dostępu do pasz przemysłowych. 

Jak zdążyliście zauważyć, wszystkie trzy określenia to pojęcia komplementarne. Różnice i niuanse między nimi nie mają tak naprawdę większego znaczenia przy wyborze produktu oznaczonego jako bio, eco lub organic. Ważne, aby posiadały odpowiedni certyfikat uwiarygodniający pochodzenie i sposób produkcji. 

OK, bio, ale czy naprawdę warto?

Każdy zastanawiał się z pewnością czy naprawdę warto spożywać produkty bio. Niektórzy myślą, że to zwykły chwyt reklamowy mający na celu sprzedanie tego samego produktu w wyższej cenie. Cena jest zazwyczaj wyższa, to prawda, jednak gdy mamy choć trochę świadomości i kupujemy produkt certyfikowany, możemy mieć pewność, że otrzymujemy coś więcej, jakąś wartość dodaną. Produkty bio nie są pustymi obietnicami w ładnych, kolorowych opakowaniach. 

Jak pokazują niektóre badania, dzięki ekologicznej uprawie zdrowa żywność zawiera więcej substancji odżywczych – witamin, mikro- i makroelementów, polifenoli, kwasów tłuszczowych omega 3 i innych cennych wartości. 

Zdrowa żywność i certyfikaty

Certyfikaty ekologiczne przyznawane są przez niezależne organizacje eksperckie, które monitorują sposób uprawy, pozyskiwania, przetwarzania i wszystkich innych procesów, które wpływają na jakość produktu. Dzięki temu mamy gwarancję, że żywność jest pozbawiona wszelkiej chemicznej, jak i genetycznej ingerencji w zakresie produkcji. Producenci bioeco w Polsce występują o odpowiedni certyfikat do jednej z kilku organizacji certyfikujących, które podlegają kontroli Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Oznaczenie BIO i unijny „Eko liść” świadczący o tym, że produkt jest w pełni ekologiczny, producent może umieścić na opakowaniu lub etykiecie wyłącznie na podstawie otrzymanego certyfikatu. Niestety, wciąż pojawiają się nieuczciwi producenci chcący wykorzystać rosnący trend na zdrową żywność. Wprowadzają na rynek produkty niespełniające restrykcyjnych norm ekologicznej żywności. Na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku. Widzimy apetyczny obrazek i hasła typu „zdrowa żywność”, „wolne od GMO” czy też „odpowiedni dla wegan”. Mylące mogą być nazwy wykorzystujące w sprytny sposób, również wizualny, przedrostek bio eco. Nieco wyższa cena lub umieszczenie produktu w odpowiednim dziale sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z produktem ekologicznym. Takie produkty pojawiają się niestety również często w ofercie sklepów ze zdrową żywnością. Dopiero dokładne sprawdzenie składu na etykiecie i brak odpowiedniego certyfikatu odkrywa nagą prawdę. W takim przypadku warto zastanowić się dwa razy, czy inwestować w produkt o wątpliwej jakości, który udaje coś, czym tak naprawdę nie jest. 

Kilka bio faktów 

W produkcji ekologicznej nie stosuje się sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin. Wszystkie rośliny hodowane są w naturalnych warunkach, a żyzność gleb zapewnia tradycyjny płodozmian i nawozy naturalne, takie jak znany od wieków kompost. Jednym z warunków uzyskania certyfikatu jest brak GMO. Zakaz wykorzystywania organizmów zmodyfikowanych genetycznie dotyczy zarówno hodowanych roślin, jak i pasz, którymi karmione są zwierzęta hodowlane. Zabronione jest także profilaktyczne podawanie antybiotyków, a uprawom roślinnym hormonów pobudzających wzrost.

Produkcja ekologiczna oprócz zalet w postaci zdrowej żywności przynosi również korzyści dla środowiska. Rolnictwo ekologiczne dąży do zachowania dobrostanu świata roślin i zwierząt. I tak również jest w przypadku kawy Bio. Organiczne plantacje, z których pozyskiwany jest surowiec, to plantacje stosujące uprawę w cieniu, czyli ochranianie kawy przed nadmiernym słońcem poprzez obsadzanie terenu plantacji  większymi roślinami. Dzięki temu tworzą się naturalne ekosystemy leśne, pozwalające kawowcom rosnąć  w naturalnym środowisku, co przekłada się jednocześnie na  odpowiednio wysoką jakość kawy. 

Stworzenie ekologicznych warunków w rolnictwie i wyprodukowanie zdrowej żywności przy utrzymaniu wysokich standardów jest kosztowne. Dodatkowo uprawy ekologiczne dają też mniejsze plony niż uprawy konwencjonalne. Dlatego, aby były opłacalne, cena produktu musi być nieco wyższa. Jednak wraz z rosnącą z roku na rok świadomością, coraz więcej konsumentów wybiera produkty Bio. Tworząc zwiększony popyt, wspierają rozwój ekologicznego rolnictwa i przemysłu, a wybór żywności bio lub eco wynika zarówno ze stylu życia, jak i wyznawanych wartości.

Sprawdzony wybór

Jesteś tym, co jesz, warto o tym pamiętać. Rosnąca świadomość wpływu żywności na zdrowie sprawia, że coraz więcej osób uważnie czyta etykiety w celu sprawdzenia wszystkich składników. Świadomy konsument wybiera produkty pozbawione sztucznych konserwantów, syntetycznych barwników, wzmacniaczy smaku i zapachu. Niestety, wiele z nich ukrytych jest pod symbolami z literką E na początku, a znaczenia wszystkich nie sposób zapamiętać. W skutecznej eliminacji szkodliwych dodatków pomagają dziś specjalne aplikacje, które pozwalają na szybką identyfikację składu produktów. Uruchamiamy aplikację, skanujemy kod produktu lub wpisujemy jego nazwę i po chwili dostajemy pełną informację na temat składu i ewentualnej szkodliwości niektórych komponentów. W ten sposób eliminujemy również produkty, które udają zdrową żywność, a takich, jak już wspominaliśmy, jest niestety sporo.

Bioorganiczna kawa, czyli certyfikowana przyjemność od Woseby

Tak, jak w przypadku wszystkich innych roślin, ekologiczny sposób uprawy krzewów kawowca ma ogromny wpływ na jakość pozyskanych ziaren, ich walory smakowe i zdrowotne. Kawa Bio to produkt,  który musi być wyprodukowany i przetworzony w sposób całkowicie naturalny.Plantacje kawy z certyfikowanych upraw wykluczają  chemiczną,  jak i genetyczną ingerencję w zakresie uprawy, rodzą owoce pełne wszystkich cennych wartości. 

Dzięki tradycyjnym metodom uprawy, które wieńczy najczęściej ręczny zbiór otrzymujemy kawę najwyższej jakości. Smak i aromat kawy uprawianej w naturalnych ekosystemach, z zachowaniem wszystkich warunków zrównoważonej, ekologicznej uprawy jest pełniejszy i głębszy. 

Warto sprawdzić jedną z najnowszych propozycji Woseby. Kawa Woseba BIO Organic powstała z kompozycji starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabica, pochodzących wyłącznie z plantacji ekologicznych, które otrzymują certyfikat świadczący nie tylko o ekologicznej produkcji, ale również o tym, że nie narusza ona ekosystemu. Dlatego Kawa Woseba BIO Organic jest w pełni ekologiczna, posiada specjalny certyfikat rolnictwa ekologicznego, tzw. unijny „Eko liść”.

Woseba Bio Organic to kawa mielona o średnim stopniu palenia, która powstała na bazie receptury będącej mieszanką ziaren kawowca z Ameryki Północnej. Dostępna jest w opakowaniu o pojemności 250 g. Delikatnym smakiem i pełnym aromatem kawy Woseba Bio Organic można cieszyć się na wiele sposobów. Znakomicie smakuje zaparzona w ekspresie ciśnieniowym, klasycznej kafetierce, zaparzaczu typu french press, a nawet po zalaniu wodą bezpośrednio w filiżance.

KawazMleczkiem.pl