shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Jak zrobić kawę z syropem smakowym?

Dzielimy się na wielbicieli małej czarnej i miłośników eksperymentowania ze smakiem kawy. Jeśli zaliczacie się do tej drugiej grupy, z pewnością testowaliście już kawy z dodatkiem syropu. Dobrej jakości kawa doskonale komponuje się nie tylko z mlekiem i cukrem, lecz także ze słodkimi syropami o aromatach czekolady, owoców czy przypraw. Dziś przyjrzymy się najpopularniejszym smakom, podpowiemy, jak zrobić kawę z syropem i odpowiemy na pytanie, dlaczego wysokiej jakości kawa z syropem jest lepsza niż kawa aromatyzowana.

Jesienno-zimowa kawa z syropem

Po słodkie kawy chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Jaki syrop do kawy latte macchiato w wersji zimowej sprawdzi się najlepiej? My stawiamy na klasykę, czyli syropy cynamonowe i czekoladowe. Cynamon łagodzi intensywny smak kawy oraz dodaje jej naturalnej słodyczy, natomiast czekolada podkreśla kawowy aromat i jest jednym z częściej wybieranych dodatków smakowych.

Kawa z syropem

Doskonałą bazą dla słodkich napojów z syropem będzie kawa Woseba Brasil z wyżynnych plantacji Brazylii, pozyskiwana metodą suchą. Dzięki specjalnemu procesowi prażenia ta stuprocentowa arabika wyróżnia się głębokim aromatem oraz łagodnym, słodkim smakiem i niską kwasowością. Polecamy też kawę Woseba Crema Gold, która doskonale łączy się z mlekiem. Kawa z syropem czekoladowym lub cynamonowym to idealna opcja na mroźne popołudnie, która cudownie rozgrzeje i doda energii. 

Składniki:

  • espresso zaparzone z kawy Woseba Brasil (ok. 40 ml),
  • 120-150 ml mleka (3,2%),
  • 2-3 łyżeczki syropu cynamonowego lub czekoladowego,
  • bita śmietana do dekoracji.

Sposób wykonania:

Zaparz kawę i podgrzej mleko do temperatury nieprzekraczającej 65°C. Do wysokiej szklanki wlej podgrzane mleko i spień je za pomocą spieniacza elektrycznego. Następnie dodaj syrop, wlewając go powoli po łyżeczce. W ten sam sposób wlej kawę. Do dekoracji możesz użyć bitej śmietany, kakao, startej czekolady lub cynamonu. 

Kawa z syropem czy kawa aromatyzowana?

Miłośnicy kaw smakowych często sięgają po aromatyzowane ziarna, które zachęcają cudownym zapachem karmelu, truskawki czy wanilii. Podczas gdy wysokiej jakości kawa kryje w sobie bogactwo smaków, aromatyzowane ziarna są w procesie wypalania nasączane sztucznymi olejkami. Intensywny aromat ma również na celu zamaskowanie niskiej jakości ziaren. Co więcej, nasączana olejkami kawa ziarnista może zniszczyć młynek, gdyż intensywnie pachnące olejki na długo osadzają się na żarnach, po pewnym czasie jełczejąc i zmieniając smak kawy.

Znacznie lepszą i zdrowszą opcją jest więc wybór sprawdzonej kawy niearomatyzowanej i dodanie syropu, którego skład zamieszczony jest na opakowaniu. Jaki syrop do kawy wybrać? Warto kupować syropy bez konserwantów, składające się z wody, cukru i naturalnych ekstraktów. Możesz również w łatwy sposób zrobić domowy syrop smakowy z przypraw i własnoręcznie przyrządzonego syropu cukrowego. Alternatywą dla syropu jest również dodanie cynamonu, laski wanilii lub startej czekolady do gotowej kawy.

 

KawazMleczkiem.pl