Podstawą żywotności urządzenia i gwarancją smaku jest odpowiednia pielęgnacja młynka, tak ręcznego, jak i automatycznego. Są dwie proste zasady pielęgnacji. Po każdorazowym mieleniu kawy powinniśmy usunąć resztki ziaren i kawowego pyłu z wnętrza młynka. Najlepiej używać do tego szczoteczki oraz (w zależności od materiału wykonania urządzenia) przemyć pod bieżącą wodą. Dlaczego to tak ważne?
Kawoszom nie trzeba przypominać, że warunkiem przygotowania wyśmienitej kawy jest mielenie ziaren bezpośrednio przed parzeniem. Różne metody, potrzebują różnego stopnia mielenia. Pozostałości w postaci drobinek ziaren i pyłu negatywnie wpływają na smak kawy. Co więcej, mogą zapychać żarna i zmieniać stopień zmielenia kawy, który jak wiadomo w przypadku alternatyw, jest niezwykle istoty. Płukanie młynka z kolei usuwa niewidoczne gołym okiem ślady mielenia, tłuszcze i olejki eteryczne.
Każdorazowe czyszczenie młynka powoduje, że świeżo zmielona i zaparzona kawa zawsze będzie smakowała znakomicie!