Fusy z kawy mają praktyczne zastosowanie w wielu dziedzinach. Pisaliśmy na naszym blogu o ich wykorzystywaniu w branży wellness, jako nawóz roślinny czy pochłaniacz zapachów. Okazuje się, że pozostałości po wypitej kawie mogą być użyte również w branży tekstylnej. Jak to możliwe? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Fusy z kawy można wykorzystać przy produkcji innowacyjnej odzieży sportowej. W jaki sposób zmieniają się w tkaninę? Na czym polega ich zastosowanie?
Dzieje się to dzięki zaawansowanym procesom technologicznym, pozyskane fusy z kawy są przetwarzane w środowisku o niskiej temperaturze i wysokim ciśnieniu. W efekcie fusy zmieniają się w puszek przypominający watę, tzw. przędzę, która jest następnie tkana w tkaninę.
Jakie zalety ma pozyskany w ten sposób surowiec? Wytworzoną tkaninę wyróżniają fantastyczne właściwości: świetnie pochłania zapach i odprowadza pot, wysycha również ponad 200 razy szybciej niż bawełna, neutralizuje zapachy. Jest to szczególnie istotne, jeśli chodzi o odzież sportową. Poza tym znaczenie ma również aspekt środowiskowy – taka tkanina nie wymaga obróbki w wysokiej temperaturze, jakiej wymagają inne materiały; zmniejsza emisję CO2, co prowadzi do bardziej ekologicznej planety.
Technologia przetwarzania fusów w przędzę wywołuje zainteresowanie na całym świecie, szczególnie w branży outdoorowej i sportowej – ze względu na właściwości termiczne odzieży wyprodukowanej tą rewolucyjną metodą. Przykład? Angielska drużyna Forest Green Rovers w 27 lutego 2021 roku wybiegła na boisko w trykotach wykonanych w 50% z kawy.
Być może w przyszłości będziemy nie tylko pić kawę, ale i nosić odzież z kawy? 🙂