Na świecie występują dwa główne gatunki kawy: Arabica i Robusta. Ta pierwsza stanowi prawie 70 procent wszystkich upraw na świecie. Druga jest robusta, a jej uprawy stanowią niecałe 30 procent. Poza tym są dwa mało znane gatunki liberica i arabusta (krzyżówka arabiki z robustą).
Owoc kawowca jak każdy owoc ma wiele odmian, arabica ma ich aż 120. Różnią się nie tylko miejscem występowania, ale i odporności na warunki atmosferyczne czy szkodniki. Odmienny może być również ich smak, od nut cytrusowych, na słodkich i czekoladowych kończąc. Niektóre odmiany powstały w drodze naturalnej ewolucji i dostosowały się do otaczających je warunków, inne powstały w wyniku działania człowieka.
Dwie główne odmiany arabiki to Typica i Bourbon. Obydwie pochodzą z Jemenu. W efekcie odkryć geograficznych ich losy potoczyły się inaczej. Typica na początku XVI wieku trafiła do Azji, a później do Ameryki Łacińskiej. Ta pierwotna odmiana daje małe plony, jednak ich jakość jest wysoka. Druga za sprawą Francuzów trafiła na wyspę Reunion, ówcześnie wyspa nosiła nazwę Bourbon i taką też nazwę otrzymała ta odmiana. Jej plony są o ok. 30 procent większe niż Typici.