Zimą zawsze mamy pod ręką świeże cytrusy oraz suszone owoce. Przygotujesz z nich zimowy sernik na chrupiącym, orzechowym spodzie, ze słodką, figową konfiturą, która doskonale komponuje się z delikatnym, cytrusowym ciastem. Spróbuj koniecznie!
Składniki
Spód:
- 125 g kruchych ciastek, np. owsianych,
- 80 g orzechów, np. pekan lub brazylijskich,
- 80 g rozpuszczonego masła,
- 250 g suszonych fig,
- ok. 250 ml soku pomarańczowego,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- skórka otarta z pomarańczy.
Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera,
- 100 g masła,
- 50 ml śmietanki 18 %,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 duże jajka,
- 125 g cukru pudru,
- skórka otarta z dużej cytryny.
Wykonanie
Przygotuj spód sernika. Najpierw rozpuść masło i zostaw do wystygnięcia. Ciastka wraz z orzechami zmiksuj na proszek w blenderze, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz z ostudzonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wylep ciasteczkową masą, mocno ugniatając. Wstaw do lodówki.
Suszone figi pokrój na drobne kawałki, wrzuć do rondelka, dodaj sok pomarańczowy i gotuj, aż sok odparuje i powstanie gęsta konfitura. Posmaruj nią ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i odstaw na bok. Na wysokich obrotach ubijaj miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj skórkę z cytryny, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami.
Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na 50 minut. Piecz w temperaturze 170°C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h. Smacznego!