Filiżanka kawy to rytuał, od którego zaczynają swój dzień miliony ludzi na całym świecie. Dla niektórych stanowi czystą, pobudzającą przyjemność, dla innych przyzwyczajenie i inspirację do działania. Tak czy inaczej, ważna jest jakość ziaren, z których zaparzamy kawę oraz metoda parzenia. Zarówno w kawiarni, jak i w warunkach domowych, doskonałe efekty smakowe gwarantuje ekspres ciśnieniowy. Na bazie esencjonalnego espresso możemy przygotować praktycznie każdy rodzaj kawy – cappuccino, flat white, latte oraz mniej popularne wariacje, takie jak coretto lub romano.

Zacznijmy od ziarna

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? To zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji i przyzwyczajeń. Jednak wybór ziaren ma kluczowe znaczenie dla jakości gotowego naparu, niezależnie od typu ekspresu, w którym przygotujemy małą czarną. Jeśli posiadamy młynek, najlepiej wybrać kawę ziarnistą – ziarna zmielone tuż przed zaparzeniem oddają pełną gamę aromatów i smaków. Jeśli nie posiadamy młynka, można skorzystać z powodzeniem z kawy mielonej. Warto pamiętać, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym, najlepiej oryginalnym opakowaniu, a do tego w suchym i chłodnym miejscu, z dala od obcych zapachów. Dzięki temu nie zwietrzeje oraz nie straci swojego aromatu.

Opakowanie kawy posiada oznaczenia, najczęściej w formie prostych piktogramów, które informują o istotnych parametrach, a także przeznaczeniu produktu. Na co więc zwrócić uwagę, aby kawa do ekspresu ciśnieniowego spełniła nasze oczekiwania? Najważniejsze informacje, dające pełną wiedzę na temat kawy, to między innymi:

  • stopień prażenia ziaren,
  • intensywność smaku,
  • sugerowana metoda parzenia,
  • kwasowość,
  • pochodzenie ziaren,
  • walory smakowe,
  • termin przydatności do spożycia.

Dobra kawa do ekspresu, czyli jaka?

Jak znaleźć najlepsze kawy do ekspresu?

Rodzinę kaw Woseba tworzą wyjątkowe kompozycje smaku i aromatu. Wśród nich każdy może znaleźć produkt, który pozostanie z nim na dłużej.

Woseba Bio Organic to propozycja dla wszystkich miłośników kaw ekologicznych, uprawianych w naturalnych ekosystemach, które powstają w miejscach zacienionych, gdzie kawowce są ochraniane przed nadmiernym słońcem. Takie miejsca tworzą ekologiczne środowisko. Tu jedynym czynnikiem wspomagającym wzrost i dojrzewanie kawowców są naturalne warunki, nieustanie kontrolowane przez niezależne organizacje certyfikujące.

Woseba Bio Organic została wyprodukowana ze starannie wyselekcjonowanych ziaren 100% arabiki rosnącej na certyfikowanych plantacjach. To kawa o średnim stopniu prażenia, którą charakteryzuje harmonijny, delikatny smak.

Woseba Espresso to kawa w charakterystycznym, włoskim stylu. Jest 100% arabiką, którą tworzą starannie wyselekcjonowane ziarna pozyskane z plantacji, jak i z krzewów dziko rosnących. Woseba Espresso charakteryzuje się niską kwasowością, a specjalny proces prażenia nadaje tej kawie unikatowy, bogaty smak.

Miłośnicy aromatycznego naparu z odrobiną mleka powinni zainteresować się kawą Woseba Crema Gold. To mieszanka o wyjątkowym smaku i aromacie. Jest kompozycją ziaren arabiki z niewielkim dodatkiem robusty. Tworzą ją surowce pochodzące z plantacji Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Charakteryzuje się niską kwasowością, doskonale zbalansowanym smakiem oraz bogatym aromatem. Dobrze łączy się z mlekiem.

Woseba Arabica – znakomita kompozycja smakowa, stworzona na bazie starannie wyselekcjonowanych ziaren 100% arabiki pochodzących z wybranych plantacji położonych powyżej 1200 m n.p.m. Delikatny, w pełni zharmonizowany smak i wyjątkowy aromat osiągnięto dzięki powolnemu procesowi prażenia. Woseba Arabica charakteryzuje się niską kwasowością.

Jeśli chcemy poczuć smak kawy z serca Ameryki Południowej, warto sprawdzić produkt Woseba Brasil, skomponowany z ziaren 100% arabiki. Swoje walory, a także wyjątkowy charakter zawdzięcza dokładnej selekcji ziaren pochodzących z wyżynnych plantacji Brazylii. Specjalny proces prażenia sprawia, że Café Brasil charakteryzuje się niską kwasowością, głębokim aromatem i łagodnym smakiem z delikatną nutą słodyczy.

Koneserom kawy do łagodnym smaku i zmysłowym aromacie polecamy Wosebę Maestro – wyjątkową mieszankę starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki z odrobiną azjatyckiej robusty. To kawa o średnim stopniu prażenia, doskonała na każdą porę dnia. Przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i metodą tradycyjną.

Na koniec dobrze znana i ceniona przez smakoszy kawy Woseba Mocca Fix Gold, skomponowana z wykorzystaniem wysokiej jakości ziaren pochodzących z Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Charakterystyczny, intensywny aromat i pełny, harmonijny smak zawdzięcza powolnemu procesowi prażenia ziaren. To kompozycja idealna na dobry początek dnia, spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór spędzony przy pracy nad ważnym projektem. Jest doskonała do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych oraz metodą tradycyjną.

Arabica i Robusta

Większość smakoszy małej czarnej wybiera kawy na bazie 100% arabiki. Nie bez powodu to najpopularniejszy gatunek kawy na świecie. Aktualnie stanowi on około 80–90% światowej produkcji. Arabikę uprawia się na terenach górzystych, na wysokości 800-2000 m n.p.m., w strefie międzyzwrotnikowej Afryki i Ameryki Południowej, a także w Indiach, na Jawie, Sumatrze, Cejlonie oraz na Karaibach. Jej uprawa nie udaje się w temperaturze przekraczającej 30°C i poniżej 15°C. Arabika charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny niż robusta – ma jej tylko 1-1,7%. Dzięki temu jest łagodniejsza, zawiera mniej goryczy. Na jej walory smakowe wpływa również większa zawartość tłuszczów oraz cukru.

Niektórzy miłośnicy kawy decydują się na wybór mieszanki arabiki i robusty. Robusta to gatunek mniej wymagający w uprawie niż arabika. Rośnie na niższych wysokościach, charakteryzuje ją większa zawartość kofeiny – zazwyczaj od 2 do 4%, dzięki czemu posiada zdecydowany, wyrazisty smak z wyczuwalną goryczką. Dodatek robusty znakomicie równoważy delikatny, lekko słodkawy smak arabiki.

Życzymy udanych poszukiwań i satysfakcjonujących rezultatów.