Przy wyborze kawy ziarnistej należy kierować się przede wszystkim jakością ziaren oraz indywidualnymi preferencjami smakowymi. Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu nadaje się zazwyczaj również do zaparzania w kawiarce. Która kawa ziarnista zaoferuje nam doskonałe wrażenia smakowe w domowym zaciszu? Spróbujmy znaleźć odpowiedzi na najważniejsze pytania. Na początek przyjrzyjmy się procesowi produkcji.
Od ziarenka do filiżanki naparu, czyli jak powstaje kawa ziarnista
Proces produkcji kawy składa się z kilku komplementarnych etapów. Pierwszy z nich to oczywiście zbiór dojrzałych owoców kawowca, który można realizować na dwa sposoby: metodą ręczną i mechaniczną (taśmową). Zacznijmy od metody mechanicznej – polega na tym, że zbierane są wszystkie owoce, niezależnie od stopnia dojrzałości.
Drugi sposób to metoda selektywna, dotycząca jedynie w pełni dojrzałych owoców. Następny etap zbioru ma miejsce po około tygodniu, gdy na krzewach pojawią się ponownie w pełni dojrzałe owoce. Kolejny etap, czyli przetwarzanie, można realizować metodą na sucho lub na mokro. Po nim czas na klasyfikację i selekcję ziaren. Przeprowadza się ją dwiema metodami – maszynowo i ręcznie.
Odpowiednio przygotowane, wyselekcjonowane ziarna pakuje się w worki, beczki, a następnie eksportuje do palarni na całym świecie.
Ostatni etap to palenie kawy. W czasie palenia zielone ziarna kawy stają się brązowe i osiągają swój charakterystyczny smak oraz aromat. Z jasno palonego ziarna uzyskuje się delikatny napar, natomiast palenie ciemne daje mocniejszy, bardziej intensywny smak.
W poszukiwaniu najlepszego ziarna
Jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie? Większość kaw ziarnistych i mielonych Woseby to kompozycje 100% arabiki lub mieszanki arabiki z niewielkim dodatkiem robusty. Arabika stanowi aktualnie około 80–90% światowej produkcji kawy. Z czego wynika tak duża popularność tego gatunku? Jest łagodniejszy od robusty i zawiera zdecydowanie mniej kofeiny. Ciekawa, godna sprawdzenia kompozycja obu gatunków kawy to Woseba Crema Gold – premium blend o wyjątkowym smaku oraz aromacie; bardzo przemyślane połączenie starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z plantacji Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji. Charakteryzuje się niską kwasowością, dobrze zbalansowanym smakiem i intensywnym aromatem.
Przyjrzyjmy się pozostałym propozycjom kaw ziarnistych Woseby – warto je sprawdzić i przekonać się, która z nich powinna zostać z nami na dłużej. Zacznijmy od Arabiki. Kawa Woseba Arabika to oryginalna kompozycja ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z najlepszych plantacji położonych powyżej 1200 m n.p.m. Charakteryzuje się niską kwasowością, posiada delikatny, w pełni zharmonizowany, przyjemny smak i wyjątkowy aromat, który zawdzięcza specjalnemu procesowi prażenia. To dobra kawa ziarnista nie tylko do ekspresu.
Kolejną wartą przetestowania propozycją jest Woseba Bio Organic – ekologiczna kawa dla wszystkich fanów produktów bioorganicznych. Stworzona ze starannie wyselekcjonowanych ziaren 100% arabiki, którą uprawia się na certyfikowanych plantacjach Ameryki Północnej. Jest kawą o średnim stopniu prażenia, dzięki czemu charakteryzuje się harmonijnym, delikatnym smakiem.
Inna, doskonale znana kawa Woseby to skomponowana z wysokiej jakości ziaren – pochodzących z Ameryki Południowej, Afryki i Azji – Woseba Mocca Fix Gold. Specjalny proces prażenia odpowiada za charakterystyczny, intensywny aromat oraz pełny, harmonijny smak.
Jeśli poszukujemy dobrej kawy ziarnistej we włoskim stylu, Woseba Espresso powinna spełnić wszystkie oczekiwania. To 100% arabica, która została wyprodukowana z ziaren zbieranych zarówno na plantacjach, jak i z krzewów dziko rosnących. Woseba Espresso charakteryzuje się niską kwasowością, a specjalny proces prażenia nadaje kawie głęboki aromat i unikatowy, bogaty smak.
Warto zainteresować się również kawą brazylijską od Woseby – kompozycją wyprodukowaną ze starannie wyselekcjonowanych ziaren 100% arabiki, zbieranych na wyżynnych plantacjach serca Ameryki Południowej. Swój niepowtarzalny profil smakowy zawdzięcza specjalnemu procesowi prażenia ziaren, który sprawia, że Woseba Brasil charakteryzuje się niską kwasowością, głębokim aromatem i łagodnym smakiem z delikatną nutą słodyczy.