Filiżanka ulubionej kawy to przyjemność pomagająca rozpocząć dzień i złapać szybko właściwy rytm. Każdy ma swój sprawdzony sposób. Niektórzy zaczynają poranek od esencjonalnego espresso, inni od kawy zaparzanej tradycyjnie lub szybkiej kawy rozpuszczalnej. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie małej czarnej bez dodatku mleka, dolewając zazwyczaj odrobinę bezpośrednio do filiżanki naparu. Istnieją jednak bardziej wyszukane sposoby na aromatyczną, domową kawę z mlekiem. Każda smakuje nieco inaczej i może być nie tylko przyjemnym, pobudzającym naparem, ale również ciekawym deserem.
Najpopularniejsze rodzaje kawy z mlekiem
Domowa kawa z mlekiem może być pita na wiele różnych sposobów. Odrobina mleka potrafi znacząco wpłynąć na wrażenia smakowe.
- Caffè latte
Latte znaczy po włosku mleko, a więc łatwo domyślić się, że w tym przypadku to właśnie mleko, a nie kawa, odgrywa główną rolę. Idealnie przygotowane latte składa się w ⅓ z espresso i ⅔ z podgrzanego, spienionego mleka. We Włoszech jest to typowa, lekka kawa śniadaniowa.
- Latte macchiato
Latte macchiato po włosku oznacza splamione mleko. O ile w caffe latte do espresso dodaje się spienione mleko, o tyle w latte macchiato espresso wlewa się do spienionego mleka. Dzięki temu powstają trzy wyraźne warstwy: na dole białe mleko, pośrodku czarne espresso, na górze mleczna pianka. Mleka jest tu aż 200 ml, dlatego latte macchiato należy serwować w wysokiej szklance.
- Cappuccino
Cappuccino to chyba najpopularniejsza wersja kawy z mlekiem. Mówiąc krótko, jest to klasyczne espresso uzupełnione ciepłym i spienionym mlekiem w trzech, równych proporcjach. Kremowa pianka powinna mieć grubość 1-2 cm.
- Mocha
Mocha to odmiana caffè latte, która jest bardziej deserem niż kawą. Jej słodki sekret stanowi rozpuszczona lub sproszkowana czekolada, którą dodaje się do ok. 30 ml klasycznego espresso. Całość uzupełnia 120 ml gorącego mleka oraz porcja bitej śmietany, oprószona wiórkami czekolady mlecznej lub deserowej.
- Mocha breve
Mocha breve to odmiana kawy mocha, którą serwuje się najczęściej w Stanach Zjednoczonych. Zamiast mleka i bitej śmietany do espresso z czekoladą dodaje się podgrzaną mieszankę mleka oraz śmietanki.
- Flat white
To styl parzenia kawy wywodzący się z Antypodów, w ostatnich latach bardzo popularny w całej Europie, również w Polsce. Podstawę flat white tworzy podwójne espresso, do którego dodaje się lekko spienione, ciepłe mleko.
- Freddo
Freddo to kawa serwowana na zimno. Najprostszym sposobem na przyrządzenie freddo w warunkach domowych jest zblendowanie podwójnego schłodzonego espresso z pokruszonym lodem, można też dodać odrobinę cukru.
Sprawdzone przepisy, czyli domowe cappuccino i latte
Na koniec dwa sprawdzone przepisy na doskonałą kawę z mlekiem, w dwóch najpopularniejszych – stosunkowo prostych do przyrządzenia – sposobach: cappuccino oraz latte. Nawet jeśli nie posiadamy ciśnieniowego ekspresu, przyrządzenie obu kaw w domu nie stanowi większego problemu. Wystarczą włoska kawiarka i spieniacz do mleka. Zacznijmy więc od cappuccino, które składa się z espresso, ciepłego mleka, a także mlecznej pianki w równych proporcjach.
Na początek podgrzewamy mleko, uważając, aby nie doszło do zagotowania. Warto pamiętać, że optymalna temperatura mleka do spienienia powinna wynosić ok. 65°C. Im bliżej wrzenia, tym bardziej będzie wyczuwalny posmak delikatnego przypalenia. Zbyt wysoka temperatura mleka nie pozwala uzyskać idealnej, mocno spienionej, mlecznej pianki, bez której cappuccino traci sens.
Mleko można spienić spieniaczem ręcznym lub elektrycznym. Oczywiście szybciej i łatwiej zrobimy to w urządzeniu elektrycznym. Jednak jeśli dysponujemy spieniaczem ręcznym lub french pressem, musimy być nieco bardziej uważni, aby nie przegapić momentu, w którym mleko uzyska pożądaną konsystencję. W ten sposób, w zależności od preferencji, możemy spienić z powodzeniem praktycznie każdy rodzaj mleka: krowie, migdałowe lub owsiane. Jednie mleko ryżowe nie nadaje się do spienienia – posiada zbyt mało białka.
Podstawą każdej dobrej kawy jest espresso. Jeśli nie posiadasz ekspresu ciśnieniowego, zaparz kawę w kawiarce. Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujemy espresso, należy zwrócić uwagę na rodzaj kawy, z której przyrządzimy cappuccino. W warunkach domowych doskonałą bazę uzyskamy, sięgając np. po kawę Woseba Arabika lub Woseba Crema Gold; zarówno ze świeżo mielonych ziaren, jak i z gotowej kawy mielonej. W obu przypadkach efekt powinien zaskoczyć nas pozytywnie. Inną ciekawą propozycją na solidną bazę dla cappuccino jest Woseba Brasil, czyli kawa brazylijska, o głębokim aromacie oraz łagodnym smaku. Gdy mamy już esencjonalne espresso, dodajemy powoli ciepłe, spienione mleko i cappuccino gotowe. Na wierzch dokładamy łyżeczką lub szpatułką resztę pianki, opcjonalnie oprószamy kakao, wiórkami czekolady lub cynamonem.
Czas na latte… Klasyczne latte, oprócz espresso, zawiera 220-250 ml podgrzanego, spienionego mleka, które dolewamy do kawy. Tu mleczna pianka stanowi jedynie dekorację gotowego napoju. W wersji macchiato mamy ok. 200 ml spienionego mleka i 25-30 ml naparu. Bazę w postaci espresso warto przygotować z takiej kawy, jaka w połączeniu z mlekiem smakuje najlepiej. W przypadku macchiato może to być Woseba Crema Gold – oryginalna kompozycja arabiki z niewielkim dodatkiem robusty, dedykowana wielbicielom kaw mlecznych. A więc latte macchiato krok po kroku: do wysokiej szklanki wlewamy podgrzane, spienione mleko, a następnie, po jej ściance, wlewamy powoli przygotowane espresso, które zatrzymuje się na warstwie spienionego mleka, oddzielając ciepłe mleko od pianki mlecznej.