Zaproś letnie smaki do swojej kuchni! Przygotuj tartę z mrożonymi owocami leśnymi na delikatnym i kruchym spodzie. Użyj ulubionych owoców lub gotowej mieszanki, wypiecz ciasto i ciesz się cudownymi smakami lata w ostatnich dniach zimy.
Składniki
- 200 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 150 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Nadzienie
- 900 g mrożonych owoców leśnych,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru trzcinowego.
Kruszonka
- 100 g roztopionego masła,
- 120 pszennej mąki pełnoziarnistej,
- ½ szklanki posiekanych migdałów,
- 30 g cukru trzcinowego.
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto posiekaj z zimnym masłem, następnie szybko zagnieć w kulę. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Rozmrożone owoce odsącz z nadmiaru soku, dodaj mąkę oraz cukier, dokładnie wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj do wielkości tortownicy o średnicy 25 cm. Wyłóż nim spód i boki na wysokość ok. 2 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia, obciąż kulkami do wypieków i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 190°C. Następnie usuń obciążenie wraz z papierem i piecz jeszcze przez 5 minut.
Na podpieczony spód wyłóż owocowe nadzienie. Przygotuj kruszonkę. Do roztopionego masła dodaj cukier, posiekane migdały oraz mąkę. Mieszaj wszystkie składniki łyżką do momentu, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Posyp wierzch tarty i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągnij, wystudź, przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.