Szukasz sposobu na kawowy pudding? Wypróbuj ten przepis! Pudding kawowy z tahini to słodki i pełen smaku deser, w którym aromat kawy doskonale komponuje się z przyprawami i sezamem. Smakuje wprost obłędnie!
Składniki (2 porcje):
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Crema Gold,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 250 ml mleka,
- 80 ml słodzonego mleka skondensowanego,
- 3-4 łyżeczki pasty tahini,
- 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- Do dekoracji: Bita śmietana, biała czekolada, listek mięty.
Wykonanie
Do małego garnka wlej mleko, dodaj kawę i cynamon. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż kawa i cynamon się rozpuszczą. Zestaw z ognia. W miseczce wymieszaj skondensowane mleko i pastę tahini, a następnie dodaj je do rondelka z kawą. Skrobię ziemniaczaną przesiej przez sitko do rondelka, postaw go na ogniu i powoli mieszając trzepaczką, podgrzewaj, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wlej do pucharków (szklanek lub słoiczków). Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem udekoruj np. bitą śmietaną, listkiem mięty lub kawałkami białej czekolady.