shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Dzień ciasta marchewkowego postanowiliśmy świętować oczywiście ciastem marchewkowym. Do znanego wam już przepisu dodaliśmy pomarańcze. Wspaniały zapach w domu gwarantowany. To kto świętuje z nami?

Składniki (na blachę 25 × 25 cm):
2 szklanki mąki pszennej,
½ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka,
½ szklanki oleju roślinnego,
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach,
2 duże pomarańcza,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 szklanka siekanych orzechów,
starta skórka z jednej pomarańczy,
½ szklanki suszonej żurawiny.

 

Wykonanie

Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym, dodaj jajka i ubij na puszystą masę. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Na końcu dodaj marchew i pokrojone w kostkę pomarańcze (bez skórki i białych części) i bakalie. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia składników. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 – 60 minut.