Panna cotta to wspaniały zimny deser na gorące popołudnia. W sezonie proponujemy podawać go z dodatkiem świeżych owoców oraz odrobiną gęstego kawowego syropu. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (4 porcje):
- 300 ml śmietanki 36%,
- 180 ml mleka,
- 150 g białej czekolady, połamanej
- 30 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 4 łyżki wody.
Składniki na syrop kawowy:
- 30 g cukru,
- 120 ml intensywnego naparu z kawy np. Woseba Espresso.
Wykonanie:
Żelatynę zalej w rondlu 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Do drugiego rondelka wlej śmietankę oraz mleko, dosyp cukier i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzewaj (nie zagotowuj) i mieszaj, aż cukier i czekolada się rozpuszczą.
Napęczniałą żelatynę podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia. Na koniec dodaj ją do pozostałych składników i całość dokładnie wymieszaj.
Deser przelej do filiżanek. Odstaw do wystudzenia. Przykryj kawałkiem folii (aby nie przeszedł innymi zapachami) i wstaw do lodówki, do stężenia na ok. 2 godziny.
Przygotuj syrop kawowy. Zaparz intensywny napar z kawy np. w kawiarce lub aeropressie. Kawę wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewając, zredukuj objętość o połowę. Wystudź.
Przed podaniem foremki z zastygniętym deserem zanurz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek), a następnie przełóż na talerzyk i polej kawowym syropem. Voilá!