Owoce, lekko zmrożona bita śmietana i bezy, czyli przepis na idealny letni deser 🙂
Wypróbuj sam!
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (36%),
- 2 jajka,
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 100 g pokruszonych bez,
- 100 g malin.
Wykonane
Jajka ubij z czterema łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z dwiema łyżkami cukru. Do śmietany dodaj jajka, ostrożnie wymieszaj plastikową szpatułką. Dodaj bezy oraz maliny, ponownie delikatnie wymieszaj. Prostokątny pojemnik (o pojemności 1,5 l wyłóż folią spożywczą i przelej do niego masę. Schłodź w zamrażalniku 3-4 h.
Gotowy deser wyjmij z pojemnika, odwiń folię i pokrój w grube plastry. Możesz podać z gorącymi malinami i bitą śmietaną.