Lubisz smak kawy przygotowanej metodą cold brew? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepis na wiosenny i orzeźwiający kawowy napój! Sprawdź przepis na lawendowe cold brew, które urzeka słodkim, kwiatowym aromatem.
Składniki na syrop lawendowy:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka kwiatów lawendy,
- kilka kropel soku z cytryny.
Składniki na lawendowe cold brew (2 porcje):
- 250 ml kawy cold brew np. Woseba Bio Organic
(przygotowanego według tego przepisu), - kostki lodu,
- 150 ml mleka.
- 2 łyżeczki syropu lawendowego (lub więcej, do smaku).
Wykonanie:
Przygotuj syrop lawendowy. Do niewielkiego rondelka wlej wodę, dodaj cukier oraz kwiaty lawendy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej miksturę przez sitko, oddzielając kwiaty od syropu.
Przygotuj dwie wysokie szklanki, wypełnij je lodem do połowy wysokości. Wlej kawę cold brew. Spień mleko i rozlej je do szklanek. Na koniec wlej odrobinę syropu lawendowego i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinę syropu. 😉