Na ochłodę w gorące dni nie ma nic lepszego niż granita! Ten pokruszony kawowy lód sprawdzi się doskonale jako deser, kawa lub wieczorny drink.
Zainteresowani?
Sprawdźcie sami 🙂
Składniki na 1 porcję:
- 2 szklanki mocnej kawy z Café Selecionado Brasil,
- 1 łyżeczka syropu orzechowego,
- 1 łyżeczka syropu waniliowego.
Wykonanie
Zaparz kawę, dodaj syropy smakowe i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzony napar wlej do płaskiego naczynia z zamknięciem, włóż do zamrażarki i po upływie godziny wyciągnij. Rozbij widelcem ścinający się płyn i ponownie wstaw do zamrażarki na 30 minut. Powtarzaj czynność tak długo, aż po wyciągnięciu z zamrażalnika mikstura będzie w całości przypominała kruszony lód. Serwuj w wysokiej szklance z ulubionymi lodami i listkami mięty.